Misschien overbodig om te melden, maar de provincie Le Marche ligt aan de oostkust, in het midden  van de laars van Italië. Precies ingeklemd tussen de Appenijnen en de Adriatische Zee.

Le Marche  is Italie in het klein en wordt door de reisjournalist, Guido Piovene getypeerd  als het meest typische Italiaanse landschap.
Er zijn geen hele grote steden te vinden, maar prachtig gerestaureerde dorpjes met leuke winkelstraatjes, pleintjes,  musea en restaurants. Een aantal bezienswaardigheden en dorpen heb ik hieronder beschreven, maar er is nog veel meer te beleven.
De  ANCI  (Associazione Nazionale dei Comuni Italiani ) heeft  in 2001,   'Borghi più belli d'Italia' opgericht,  waarvan 27 van de 200 mooiste Italiaanse  dorpjes in Le Marche liggen.

De provincie is  soms vlak, lichtglooiend, maar heeft ook kusten met  prachtige steile krijtrotsen.  Voor zonaanbidders is er bijna 180 km strand ter beschikking waar op veel plekken de blauwe vlag waait:  dit is een waarborg voor goed en veilig zwemwater. Voor wandelaars en fietsers zijn de Apennijnen in het Westen en de Monte Sibillini in het Zuiden, een waar paradijs.
Golfen behoort  ook tot de mogelijkheden  bijv. bij de Conero Golf Club   gelegen in het Conero Park. De golfbaan heeft 18 holes en is ook geschikt voor kinderen en beginners. Er is een golfschool,  restaurant, pro-shop, tennisbaan en zwembad aanwezig.  ( technische gegevens: kampioenschapsbaan met 18 holes, par 71 + executive course met 5 holes, par 17,600 meter). 

Culinair gezien is Le Marche genieten van zeeverse vis, vleesspecialiteiten en lekkere  kazen. U kunt er bijzondere wijnen proeven die gemaakt zijn van lokale druivensoorten. De bekendste witte wijn is de Verdicchio di Castelli de Jesi, maar de rode wijn Rosso Piceno mag u zeker niet missen. 

Voor een schappelijke prijs kunt u hier van een espresso of cappuccino op een terras genieten. Vaak krijgt u  bij een alcoholisch drankje ook nog een hapje, want volgens de Italianen is drinken op een lege maag een zonde !.


URBINO

De stad is in 1998 op de lijst van UNESCO  geplaatst en niet zonder reden. Het in het noorden van Le Marche  gelegen Urbino heeft zich ontwikkeld tot een prachtige stad in renaissancestijl.
De hertog Federico da Montefeltro wilde ooit van Urbino 'la città ideale' maken en gaf opdracht aan de beste renaissancekunstenaars in de omgeving om de stad te verbouwen, zonder afbreuk te doen aan het al bestaande Urbino.
Door niemand minder dan Leonardo da Vinci zijn de stadsmuren opnieuw gebouwd en het imposante Palazzo Ducale werd ontworpen door Laurana en di Giorgio Martini.
Urbino is een groot openluchtmuseum, wandel door de straatjes, bezoek musea, klim naar het Fort Albornoz waar u een mooi uitzicht heeft op het Palazzo Ducale of neem plaats op een terras en geniet van wat u om u heen ziet.

 

GROTTE DI FRASASSI

Het gehele grottensysteem ligt in Parco Gola della Rossa en  is in totaal ongeveer 19 kilometer lang. Speleologen zien de kalksteen grotten als de mooiste van Europa. 
U kunt de grotten alleen onder begeleiding bezoeken,  er is voor elk niveau een route. De anderhalve kilometer lange route is voor iedereen te bewandelen, door de aanwezigheid van brede wandelpaden en ruime trappen. 
Als u  goed ter been bent en niemand is onder de twaalf jaar oud, dan is de blauwe of de rode speleologen tour een aanrader. U krijgt een  overall, regenlaarzen, helm en hoofdlamp en mag dan de  grotten verder verkennen

 

 

 

TEMPIO DEL VALADIER
Vlakbij de grotten van Frasassi ligt de tempel van Valadier, gebouwd in 1828. Het is een neoklassieke tempel, een achthoekig monument op een spectaculaire plek.

 

PARCO REGIONALE DEL CONERO
Het mooiste kustlandschap van Le Marche is sinds 1987 beschermd en heeft voor iedere toerist wel een bezienswaardigheid. Prachtige uitzichten met dorpjes die op de krijtrotsen lijken geplakt. Bezoek Portonovo, Sirolo en Numana waar u  door de straatjes kunt flaneren of ga relaxen op één van de vele strandjes  waar u  vanzelfsprekend vele restaurants vindt . Wandelpaden zijn er genoeg, maar ook voor de fietsers en motorliefhebbers is er genoeg te beleven.

LORETO
Loreto is qua omvang niet indrukwekkend, maar  op het centrale plein bevindt zich één van de meest bezochte heiligdommen ter wereld: de Basilica della Santa Casa.
De basiliek domineert de gehele omgeving en lijkt op een vestingstad, wat inderdaad het geval is, want het werd tussen de 15de en 16de eeuw regelmatig overvallen door Turkse piraten. Vele pelgrims komen naar Loreto om het huis van de maagd Maria te bezoeken, dat ooit uit Palestina naar Loreto is verplaatst. Met de bouw van de Basiliek  is  in 1468 begonnen en deze  is om het huis gebouwd, omdat het maar drie muren had. Maria's huis was namelijk gedeeltelijk in een grot gebouwd en miste daarom een muur. 

 

JESI
Jesi is een prachtige vestingstad en maar 15 minuten bij ons vandaan.  Er zijn leuke winkeltjes, musea, prachtige pleinen en 's avonds is men er druk met flaneren door de hoofdstraat. Vergeet niet even te kijken naar de prachtige deuren van de kathedraal op het Piazza Federico.

SENIGALLIA

Tussen Pesaro en Ancona vind je Senigallia. Deze stad aan de Adriatische Zee staat bekend als badplaats, maar er is veel meer te beleven. De stad heeft een gezellig stadscentrum  met leuke winkeltjes en verschillende restaurants.

Een deel van het stadscentrum is nog ommuurd en midden door de stad loopt de rivier Misa. Loop over het Foro Annonario, een prachtig marktplein waar in het zomerseizoen concerten en evenementen georganiseerd worden. Bezoek Rocca Roveresca, het is een prachtig kasteel waar een museum is gehuisvest  en er zijn gedurende het jaar verschillende tentoonstellingen.

De kerk, Chiesa della Croce  ligt verscholen in de oude binnenstad van Senigallia.  De gevel valt nauwelijks op tussen de andere gebouwen, maar het interieur is rijk gedecoreerd  met veel goud en maar liefst zes altaren.

Slechts onderbroken door de haven vind je hier vijf kilometer breed zandstrand ten noorden van het centrum en acht kilometer ten zuiden van de stad . Het hart van het strand én van Senigallia wordt gevormd door de Rotonda a Mare. Een echte trekpleister voor toeristen met in de buurt allerlei barretjes en lido’s waar het heerlijk toeven is. Een ander symbool van de stad Senigallia is de zeemeermin Penelope , aan het eind te zien van de pier in de haven

 

LAGO CINGOLI

Ook bekend als het meer van Castreccioni.

Niet alleen het grootste kunstmatige bassin in de regio Marche, maar ook het grootste van heel Midden-Italië.
Vanwege de vele watervogels is het beschermde gebied: Oasi provincial di protezione faunistica. Er is de mogelijkheid om te zonnebaden aan de oever van het meer, kano's en waterfietsen te huren, vissen, mountainbiken, paardrijden of wandelen. Ook een smakelijk aperetivo aan het water bij een gezellige bar behoord tot de mogelijkheden.

MACERATA

Op een half uurtje rijden van de kustlijn van Le Marche ligt Macerata, dé hoofdstad van de gelijknamige provincie.

Het hart van de stad  is het Piazza della Libertà, waar o.a  de Torre dei Tempi con Orologio Planetario staat. Om 12 uur ‘s middags kun je hier  luisteren naar de klok en kijken naar de ronddraaiende wijzers. Leuk om even mee te pikken, als je toevallig dan in Macerata bent. Op dit plein bevind zich ook de oudste universiteit van Italië, wat zeker aan de sfeer van de stad bijdraagt.

Maar Macerata is toch vooral de stad van de opera, waar de voorstelingen plaatsvinden in het indrukwekkende openluchttheater Il Sferisterio. Het theater is ooit gebouwd als stadion voor de oude italiaanse balsport, pallone con bracciale, nu klinken er de prachtige klanken van de opera.

Zelfs als je nooit een opera bezoekt is de hele sfeer rondom een avond operabezoek een ervaring.